Vissza az Amanóba Főoldalra

4 like 0 dislike
58 megtekintés
Tag (1,6e pont) által a(z) alsós gyerekek kategóriában

2 Válasz

2 like 0 dislike
által
által kiválasztott
 
Legjobb válasz

Ébredés: reggel 6 és 7 óra között. Magyarázat: csökken a melatonin -jó alvás -termelődése, megnő a kortizol, adrenalin és noradrenalin szint - aktivitás.

Reggeli: 7 és 8 óra között. Magyarázat: tetőzik a kortizol szint - emésztés-,legéberebb időszak, érdemes átismételni a tananyagot vagy nyelvet tanulni, tesztet kitölteni.

Mozgás: 7 és 9 óra között. Magyarázat: alacsonyabb testhőmérséklet

Tanulás: 9-12 között rövid időközökben változatos, gyors, rövid koncentrációt igénylő -  feladatok elvégzése 

12- 20-ig kitartást, elmélyülést igénylő feladatok Magyarázat: magas adrenalinszint  

14-15: friss levegő

Házi feladat: 15-18 óra között. Magyarázat: A hosszú távú memória ekkor a leghatékonyabb

Sport, versenyzés: 16-17 óra között  Magyarázat: tetőzik a fizikai erőnlét, magas a testhőmérséklet,  legmagasabb a fájdalomtűrő képesség 

Vacsora: 18-19

Készülődés az alvásra, Fürdés, olvasás, zene: 19-21 óra között. Magyarázat: Melatonin szint emelkedése.

1 like 0 dislike
által
Szeretném megosztani veletek a mi napirendünket, elsős kisgyerek és kiscsoportos óvodással vagyok itthon. Szerencsére kertes házban.

Csak a gyerekre vonatkozó napirendünket írom le, mintha anya semmit se csinálna közben:)

8-9: Ébredés( egyszerűen ilyen a biologiai óránk beállitottsága)

9-10: Reggeli, mese nézés ( itt hatékonyabb, ha konkrét mesét néznek, akár rövid meséket és megbeszélni hogy 3 vagy 4 db megnézése után vége) majd jelezni, hogy tanulás idő következik.El kell mondani, mert 1 hónap után is váratlanul érheti csemeténket, hogy tanulni kell.:)

10:30-12:00: Mi általában egyben letudjuk az olvasás és írás órákat, mivel a reggel pihenéssel indult, és nem is tölti ki a digitális óra a 45 perces időt, ezért 2 tantárgy belefér ebbe a szakaszba.

A kisebbik ilyenkor elfoglalja magát legoval, autóval, valamilyen játék tevékenységgel, szerencsére szeret egyedül játszani.

12:00- 12:30 ebéd idő

12:30- 13:30 közös játék a tesoval.

13:30- 14:30 matek óra, angol óra vagy épp ami aznapra még van ( etika, környezet) illetve ha van kedve az egyéb készség tárgyak előkészítése.

A rajz, technika, sokszor átkerül másik nap délutánra vagy hétvégi kreatív tevékenységekhez. A tesit meg beiktatjuk menet közben ahogy épp jól esik neki, általában a délelőtti tanulás után, ebéd előtt.

15:00-18:00 ki az udvarra , szabad játék, őrjöngés a szomszédok örömére.

Szülőként ilyenkor fotózom, és küldöm vissza az órai anyagokat a tanító néninek.

18- vacsi, esti készülődés, játék, meseolvasás

21: alvás, jöhet az ÉN időm, ha még maradt energia.

Tanács: mindig azzal kezdem a napot, hogy megnézem van-e beküldendő házi feladat,illetve mennyire sok az anyag. Majd megbeszélem a gyerkőccel melyikhez van kedve. Sose hagyom a házit délutánra vagy estére, mert már lehetetlen újra elővenni a gyereket és könyörögni neki, hogy csinálja meg. Az adott tananyag háziját órai munkaként vezetem elő a gyerkőcnél és egyben letudjuk.

A intervallumok az idő múlását jelzik, nem a hatékony tanulásét, egy elsős 5 percenként elkalandozik, ugrál, eszik, iszik vagy épp sztorizgat, ami eszébe jutott a legújabb betűról amit tanulnak.

DE nagyjából minden nap így épül fel és tuti sose a matekot választja délelőtt, pedig eléggé ösztönzöm erre.

Tanács: türelem, türelem, sok sok türelem.

Ne ebben az időszakban neveljünk szigorúbban, nyugodtan lehetünk lazábbak, a tananyagnál eddig bármit küldtünk kiválóra értékelték, nekünk jófejek a tanáraink. Szóval ne utáltassuk meg idő előtt a tanulást a gyerekkel. Persze ez az időszak a kötelességére is felkészíti gyermekünket.Erre ösztönözni kell!

Tévedés ne essék szokszor összeveszünk, ez a szerep nem szülőnek való, de most ez a helyzet, ezt kell megoldani. Ne morogjunk, szedjünk magnéziumot, legalább placebó gyanánt.

Szerintem a fontos,hogy lehetőleg következetesek maradjunk az azonos helyzetekben, Tehát ha már egyszer nézhetnek mesét reggel akkor nézzenek, ne adhoc jelleggel csináljuk egyszer igen , egyszer nem, persze nagyon jól motiválhatóak a gyerekek, jutalmazás is megengedett egy egy óra után, ez minden gyereknél más, mivel ösztönözhető. Fontos, hogy este a lefekvés is azonos időben legyen, mint eddig. Legyen pár olyan pont amiből sosem engedünk , a többit pedig az aktuális helyzetben megoldjuk, kitaláljuk.
Kérdezd a Manót! Minden amire a távoktatás során szükséged van.
...